Merkez Bankası Başkanı’ndan Açıklama
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bugünkü yatırımcı toplantısında kur müdahalesi için “TCMB aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir” dedi. “Kripto paraya giden belli bir kısımdan rahatsızız” çıkışı yapan Kavcıoğlu ayrıca, faiz indirimleri için alanı büyük ölçüde tamamladığımızı düşünüyorum” dedi.
Dün doğrudan dolar satarak döviz kurlarına müdahale eden Merkez Bankası (TCMB), bugün yatırımcı toplantısı yaptı.
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, videokonferans yöntemiyle yapılan toplantıda, mevcut para politikası duruşunun birikimli etkilerinin 2022 yılının ilk yarısında görüleceğini söyledi.
Kavcıoğlu, faiz indirimleri konusunda ise “Faiz indirimleri için sınırlı alanımız kaldı. Bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum” sözleriyle faiz indirimlerinin 16 Aralık toplantısında durabileceğinin sinyalini verdi.
Bloomberg’in aktardığına göre Kavcıoğlu sunumunda, “Döviz kurlarında kısa vadede konjonktürel gelişmeler etkili olsa da sonuç olarak orta vadede belirleyici olan makroekonomik temellerdir. Kurlarda zaman zaman iktisadi temellerden kopuk hareketler gözlense de nihayetinde nominal ve reel kurların bunlarla uyumlu seviyelere yakınsayacağını düşünüyoruz” dedi.
TCMB Başkanı ayrıca, “Döviz mevduatlarının TL enstrümanlara geçişini teşvik etmek için yakında düzenleme yapacağız” dedi.
Kavcıoğlu’nun sunumundan satır başları şöyle:
“Kurlarda aşırı oynaklık da istenen bir durum değildir. Merkez Bankası belirli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir”
“TCMB’nin enflasyonu düşürmeye odaklı para politikasında herhangi bir değişiklik bulunmadığını tekrar belirtmek isterim”
“Rezervlerimiz son dönemde istikrarlı bir artış eğilimine girdi. Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz”
“Ekim ayında yıllık enflasyon gıda ve temel mal dışındaki gruplarda yükseliş kaydederken, bu artışa en belirgin katkı enerji ve tütün ürünlerinden geldi. Üretici enflasyonu ise, emtia fiyat artışları ve tedarik zincirindeki aksaklıkların etkisiyle yükseliş kaydetti. Bu arızi unsurlar ortadan kalktıkça enflasyon düşüş eğilimine girecektir”
“Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki fark, son zamanlarda birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomide uzun vadeli eğilimlerin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Bununla birlikte, birçok merkez bankası enflasyondaki artışın arızi unsurlardan kaynaklandığı değerlendirmesine bağlı olarak enflasyondaki yükselişin geçici olduğu kanaatindedir”
“Firmalarımızın yatırım iştahı ve istihdam beklentileri geçmiş yıllara göre oldukça yüksek seviyelere gelmiş durumda”
“Cari işlemler dengesi Ağustos ve Eylül aylarında fazla verdi ve yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşme belirginleşerek devam etti”
“Cari işlemler dengesinde kalıcı bir iyileşme için yatırımları destekleyecek, ihracatı artıracak ve ithalatı sınırlayacak uygulamaları ve politikaları önemli görüyoruz. Reeskont kredilerinin sağladığı imkanlar da bu alanlara destek verecektir”
* Döviz tevdiat hesaplarının (DTH) büyük kısmı TL mevduata gidiyor. Kripto paraya giden belli bir kısımdan rahatsızız. Ama bunun DTH ile ilgisi yok. Faiz indirimlerinden dolayı böyle bir kayış olacağına dair değerlendirme yok.