SEC ve Ripple Davasında Süre Uzatma Kararı
SEC, 1 Mart’ta sunulan mahkeme belgelerinde, Ripple’ın sunmuş olduğu çözüm önerileriyle ilgili keşif materyallerini dosyalamak için süre uzatma talep etti. Yargıç Analisa Torres, SEC’in bu talebini onaylayarak, düzenleyicinin Ripple Labs’in davasını sonlandırabilecek deliller sunabilmesi için son başvuru tarihini uzattı.
SEC’e ait mahkeme belgeleri, Ripple tarafından sunulan çözüm önerileriyle ilgili keşif materyallerini dosyalaması için ek süre verdi. Bu karar, SEC’in açılış özetini 22 Mart’a kadar sunmasına imkan tanıyor. Ayrıca, Ripple’ın muhalefet özetinin son tarihi 22 Nisan’a uzatıldı ve SEC’in yanıtını sunması için yeni son tarih 6 Mayıs 2024 olarak belirlendi.
Çözüm önerileriyle ilgili belge, davanın ilerleyişiyle bağlantılı veya takip edilebilecek potansiyel yasal çözüm yollarını ve adımları açıklayan bir brifing niteliği taşıyor.
SEC’in Ripple Labs’e yönelik dava süreci, Aralık 2020’de düzenleyici kurumun Ripple Labs CEO’su Brad Garlinghouse ve kurucu ortağı Chris Larsen’i XRP token satışı yoluyla 1,3 milyar dolarlık kayıtsız menkul kıymet teklifi yapmakla suçlamasıyla başlamıştı.
SEC’e göre, XRP token’ı bir menkul kıymet olarak sınıflandırılmalı ve dolayısıyla katı düzenleyici gerekliliklere tabi tutulmalıdır. Ancak Ripple, XRP’nin bir menkul kıymet olmadığını ve SEC’in kendilerine sınıflandırmayla ilgili adil bir bildirimde bulunmadığını savunuyor.
Dava süreci boyunca birçok gelişme yaşandı ve hukuki mücadele devam ediyor. Özellikle, bir işlemin ABD yasalarına göre “yatırım sözleşmesi” olarak nitelendirilip nitelendirilmediğini belirlemek için kullanılan “Howey testi” etrafındaki tartışma önemli bir yer tutuyor. SEC’e göre, XRP Howey testinin koşullarını karşılıyor, ancak Ripple bunu reddediyor.
Temmuz 2023’te, Yargıç Analisa Torres, XRP’nin dijital varlık borsalarındaki programlı satışları bağlamında bir menkul kıymet olmadığına karar vererek kısmen Ripple Labs lehine bir karar verdi. Ancak yargıç, XRP’nin kurumsal yatırımcılara satıldığında bir menkul kıymet olarak kabul edildiğine de hükmetti.